Faq

Artikelintro

Vi ønsker at hjælpe vores læsere til at komme omkring alt inden for husbyggeri, indretning og planlægning generelt.

Vi har samlet en masse sponsoreret artikler med tips og tricks herunder:

Regeringens nye lånstramninger på boliglån kan have betydning for sommerhusmarkedet – også selvom Folketinget for blot et halvt år siden vedtog en pakke med det formål at sætte gang i sommerhushandlen. Denne pakke indeholdt, at det blev muliggjort at låne op til 75 procent af værdien som realkreditlån, hvor det hidtil kun havde været 60 procent. Derudover måtte pensionister flytte permanent ind i sommerhuset efter kun at have ejet det i ét år. Tidligere var kravet otte år.

 

De nye regler kan stoppe fremgangen

De nye regler betyder, at boliger med en kvadratmeterpris på under 10.000 kroner bliver fritaget for lånstramningerne. Eftersom en gennemsnitlig kvadratmeter koster mere end 10.000 kroner i hele landet, vil mange sommerhuse også inkluderes i de nye låneregler. Sommerhuse ligger typisk i naturskønne områder, og netop dette er stærkt medvirkende til, at kvadratmeterpriserne på sommerhuse kan være høje. De nye stramninger betyder endvidere, at (potentielle) sommerhusejere – og boligejere generelt – ikke kan vælge frit mellem lån, hvis gælden kommer til at udgøre med end fire gange så meget som husstandens indkomst, og låntageren samtidigt har lån, der udgør over 60 procent af den specifikke boligværdi. Køber du et sommerhus, stiger din samlede gældsgrad hurtigt. Det sker samtidigt med, at din belåningsgrad på både helårsbolig og sommerhus overstiger de 60 procent. Når det er tilfældet, er det ikke længere muligt at finansiere helårsbolig eller sommerhus med risikable låntyper.

 

Et eksempel: underlagt eller ikke underlagt det nye regelsæt?

Det kan være forvirrende at sætte sig ind i det nye regelsæt. Derfor vil vi her forklare det ud fra et eksempel:

Et par med en helårsbolig til 3 millioner kroner er belånt med 1,8 millioner kroner. Parret ønsker at købe et sommerhus til 1,2 millioner kroner og har selv sparet 200.000 kroner op. Derfor skal de låne den resterende million kroner. Sommerhuse kan belånes med op til 75 procent, hvilket i dette tilfælde er 900.000 kroner. Det betyder, at paret skal have et tillægslån i deres helårsbolig på 100.000 kroner for at opnå det fulde lånebeløb på 1 million. Hertil kommer låneomkostninger – eksempelvis tinglysning samt gebyrer til bank og realkreditinstituttet. Det betyder, at belåningsgraden – hvor meget familien maksimum må låne – overstiger 60 procent både ved helårsboligen og sommerhuset. Dermed afgør parrets indkomst, om de underlægges de nye regler.

Da parret har belånt helårsboligen med 1,8 million og låner 1 million kroner til sommerhuset, har husstanden samlet en gæld på 2,8 millioner kroner. Parret bliver underlagt de nye regler, hvis deres samlede, årlige indkomst før skat er under 700.000 kroner. Hvis familien udover lån til helårsbolig og sommerhus også har lån til eksempelvis bil eller har en kassekredit, skal deres samlede indkomst være højere end 700.000 kroner om året for ikke at blive omfattet de nye regler. Bliver parret underlagt det nye regelsæt, kan de dog stadig få lov til at købe sommerhuset, men de kan derimod ikke længere selv vælge, hvilket realkreditlån de vil optage.

Din foretrukne samarbejdspartner: Huskongen A/S Typehus alle har råd til