Vælg en side

Rygning i madlavningen er ikke længere kun et spørgsmål om at kunne konservere fødevarerne. Rygning vinder mere og mere indpas i de danske hjem, som en måde at tilføre nye smagsnuancer til kokkereringen i køkkenet. 

Det er ligeledes heller ikke kun forbehold professionelle og kokke af ryge maden. Det er nemt og enkelt med de rette redskaber, og en rygeovn til hjemmet vil give dig muligheden for at udvide repertoiret i køkkenet. En rygeovn findes i mange variationer og med forskellige funktioner, og der findes helt sikkert også en rygeovn, som passer til dine behov og ønsker. 

Hvad er en rygeovn?

En rygeovn kaldes også en røgeovn, og der er uenighed omkring, hvilken betegnelse der er den helt rigtige for madlavningen. Rygning eller røgning? I hvert tilfælde er det begreber, der dækker over samme tilfælde. En rygeovn er en ovn, der tilfører røgsmag til din madlavning. 

En rygeovn kan på nogle punkter sammenlignes med en grill og kan i flere produkter kombineres. Det er heller ikke helt at sammenligne med et traditionelt rygeskab. 

En rygeovn kombinerer de bedste egenskaber mellem en grill og et rygeskab. Den indeholder et varmelegeme eller giver dig mulighed for at tænde op og tilføre varme ved eksempelvis kul. Varmen har som udgangspunkt ikke direkte kontakt til de fødevarer, du tilfører til rygekammeret. Ved at tilføre træspåner, produceres der sammen med varmen røg, der forarbejder din madlavning i rygeovnen. På denne måde konserveres fødevarerne, samtidig med at der tilføres en lækker røgsmag. 

Du kan selv styre, hvor meget røgsmag du vil tilføre madlavningen, ligesom du kan tilføre forskellig aroma i form af de træspåner, du vælger og eventuelt andre smagsnuancer til røgproduktionen. 

Hvordan vælger du den rette rygeovn? 

At vælge den rette rygeovn til dit behov, skal findes blandt det store udvalg af forskellige rygeovne, deres funktioner og ikke mindst størrelser. 

Først og fremmest skal du gøre det klart, hvilke størrelser af fødevarer du ønsker at ryge. Hvis røgkammeret er for lille til dine behov, kan det sætte begrænsninger for rygningen. Derudover skal du tage stilling til om du vil kold- eller varmryge. 

Koldrøgning er en noget mere kompliceret proces, der både kræver mere tid og stiller større krav til kontrol af rygningen undervejs. Derfor vælger de fleste nybegyndere at starte med en varmrygningsovn. Det er muligt at vælge den helt nemme løsning med en rygeovn, der er fuldautomatisk, ligesom manuelle eller halvautomatiske rygeovne findes på markedet. De halv- og helautomatiske rygeovne er drevet af et varmelegeme på gas, mens den manuelle udgave kører på optænding af eksempelvis kul. 

Nogle rygeovne er en kombination af grillfunktioner, således at du kan til eller fravælge tilførslen af røg under tilberedningen. Inden du tager på shopping efter en ny rygeovn, er det derfor aktuelt at du tager stilling til, hvilke former for madlavning du ønsker i rygeovnen, og hvilke krav du stiller til produktet i forhold til, om det opfylder dine behov. 

Med den rigtige rygeovn kan du tilføre et væld af nye oplevelser i køkkenet og åbne en hel ny verden til glæde i madlavningen.